De Blog

In de vele jaren dat ik nu gitaarles geef heb ik een hoop geleerd, misschien wel meer dan mijn leerlingen. Dat doe ik nog steeds. Er zijn dan ook weinig bezigheden zo leerzaam als zelf doceren. Het leert je niet alleen hoe anderen muziek ervaren en hierop reageren, maar ook hoe ze informatie verwerken. Ik heb ontelbaar veel verschillende lesmethodes gezien, geleerd wat hun algemene waarde is, of juist dat wat alleen geschikt is voor specifieke situaties.

Er zijn geen slechte methodes en ik denk dat elke werkwijze zijn voor- en nadelen heeft, maar ook dat het verstandig is voor een docent om je hiervan bewust te zijn. Ook voor een leerling kan dit juist goed werken, omdat het je een beeld geeft wat de gedachtengang van een docent kan zijn. En laten we eerlijk zijn, niemand stopt ooit met leerling zijn. Muziek is nooit af.

De Blog omvat veel van mijn ervaringen hierin, het lesgeven, optreden en hoe dit filosofisch en didactisch verantwoord benaderd kan worden zodat de ervaring zo plezierig mogelijk is. Ik neem veel algemeen geaccepteerde principes op de schop en neem geen genoegen met ‘min of meer’.

Voor een lijst van alle artikelen klikt u hier, of op het kopje ‘Blog’ onder Categorieën. Ook is het mogelijk je te abonneren door je e-mail adres in te voeren, in de linker menubalk. Dan krijg je bericht als er een nieuwe Blog is.

Live-muziek, Dansbegeleiding en Educatie